babytales.gr on Facebook
γάμος : προσπαθώντας να συλλάβετε, υπογονιμότητα, στειρότητα, αιτίες υπογονιμότητας - Δυσκολία στη σύλληψη! Ποιός φταίει;

Δυσκολία στη σύλληψη! Ποιός φταίει;

Πότε να αρχίσετε να ανησυχείτε

Ο συγχρονισμός είναι το παν!
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να αρχίσετε να έχετε εμμονές πως δεν μπορείτε να κάνετε παιδιά, μετά από ένα ή δύο μήνες προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα! Έχετε περάσει αρκετά χρόνια με το φόβο ότι μπορεί να μείνετε έγκυος (σε νεότερες ηλικίες κυρίως) που θεωρείτε πως από τη στιγμή που θα αρχίσετε τις προσπάθειες, θα συμβεί αμέσως! Έτσι δεν είναι; Όταν λοιπόν αυτό δεν συμβαίνει όσο γρήγορα πιστεύατε τότε καταλήγετε σε βιαστικά συμπεράσματα! Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση όσο φανταζόσασταν στα χρόνια του λυκείου! Γι' αυτό το λόγο δεν χρειάζεται ανησυχείτε ιδιαίτερα.

Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τουλάχιστον ένα χρόνο προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά αν έχουν περάσει 9 μήνες χωρίς αποτέλεσμα και δεν νιώθετε καλά τότε μπορείτε να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας και ίσως να κάνετε κάποια τεστ γονιμότητας! Αν τα αποτελέσματα δείξουν πως υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος που δυσκολεύεστε να συλλάβετε τότε θα πρέπει να εξετάσετε τις επιλογές σας και το πως μπορεί να διορθωθεί και να θεραπευτεί το συγκεκριμένο πρόβλημα! Εάν από την άλλη πλευρά δεν έχετε κανένα παθολογικό πρόβλημα, απλά χαλαρώστε και συνεχίστε την προσπάθεια. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση: Αν είστε άνω των 35 χρονών θα πρέπει να κάνετε κάποια τεστ στους 6 μήνες άκαρπων προσπαθειών καθώς από αυτή την ηλικία η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει και μειώνεται, οπότε καλό θα ήταν αν εξεταστείτε όσο το δυνατόν πιο νωρίς!

Ποιός ευθύνεται;
Αναρωτιέστε πως αυτός που μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση μιας εγκυμοσύνης είστε εσείς ή ο σύντροφός σας; Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες να κατηγορούν τον εαυτό τους για θέματα γονιμότητας, αλλά η αλήθεια είναι πως περίπου στο 35-40% των περιπτώσεων η αιτία είναι ο άντρας, σε ένα 35-40%των περιπτώσεων η αιτία είναι η γυναίκα και στο υπόλοιπο ποσοστό είναι αιτία και των δύο. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε είναι αν κάνετε μια σειρά εξετάσεων που θα δείξουν ποιος έχει το πρόβλημα ώστε να μπορέσετε να το διορθώσετε!

Κοινές αιτίες για την αντρική υπογονιμότητα
  • Ηλικία: Το σπέρμα του δεν μπορεί αν μειωθεί αλλά γύρω στα 40 χάνει την κινητικότητά του.
  • Προβλήματα ανοσοποιητικού: Μπορεί να επηρεαστεί η κινητικότητα και η ικανότητα του σπέρματος αν εμφυτευθεί στο ωάριό σας.
  • Βάρος: Υπέρβαρος ή λιποβαρής, ο σύντροφός σας ενδέχεται να έχει πρόβλημα με το σπέρμα του.
  • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Από τον αθώο μέχρι το πιο επίφοβο εάν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία θα επηρεαστεί η μετακίνηση του σπέρματος.

Κοινές αιτίες για τη γυναικεία υπογονιμότητα

  • Ηλικία: Αν και δεν είναι απαγορευτικός κανόνας, είναι γεγονός πως από τα 30 και μετά ο αριθμός παραγωγής ωαρίων μειώνεται αισθητά και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
  • Ινομυώματα της μήτρας: Περίπου το 80% των γυναικών έχουν αύξηση των ινομυωμάτων της μήτρας τους που παρόλο που μπορεί και να μην επηρεάσει τη γονιμότητα τους ίσως χρειαστεί αν αφαιρεθούν (ινομυωματεκτομή).
  • Φλεγμονώδης νόσος του πυελού: Είναι μια λοίμωξη που προκαλεί στείρωση σε περίπου 20% των περιπτώσεων, αλλά μπορεί εύκολα να θεραπευτεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  • Συμφύσεις: Πρόκειται για αποφράξεις στις σάλπιγγες από ινώδη υλικά, που οδηγεί σε προβλήματα γονιμότητας. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση και σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις με το κοιλιακό μασάζ.
  • Κύστες στις ωοθήκες: Οι κύστες αυτές μπορεί αν μεγαλώσουν μέσα στις ωοθήκες σας και να αποτρέψουν τα ωάρια να αναπτυχθούν ή να απελευθερωθούν στη μήτρα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις απορροφώνται από τον οργανισμό αλλά όταν αυτό δεν συμβαίνει μπορούν να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά.
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Περίπου 1 στις 10 γυναίκες έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και είναι η πιο κοινή αιτία της υπογονιμότητας. Τα σημάδια του συνδρόμου περιλαμβάνουν ανωμαλίες στην περίοδο, υπερβολική τριχοφυΐα προσώπου, ακμή, και παχυσαρκία. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν.. να μειωθούν με τακτική άσκηση, απώλεια βάρους, και φαρμακευτική αγωγή.
  • Μη τακτική περίοδος: Η αντικανονική περίοδος - και ως εκ τούτου η ακανόνιστη ωορρηξία - αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Μερικοί ασθενείς μπορούν να δουν τις περιόδους τους να επιστρέφουν στο φυσιολογικό με μια δίαιτα και σωματική άσκηση.