babytales.gr on Facebook
γάμος : εγκυμοσύνη, μένοντας έγκυος - 5+1 τρελοί μύθοι για τη γονιμότητα

5+1 τρελοί μύθοι για τη γονιμότητα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προετοιμαστείτε σωστά πριν τη σύλληψη
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  

Φωτογράφιση | Anastasios Filopoulos
 

Όταν αποφασίσετε να μείνετε έγκυος, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακούσετε πολλές ιστορίες και ακόμα περισσότερους μύθους όσον αφορά τη γονιμότητα.
 
Μύθος 1: Πρέπει να έχεις οργασμό για να συλλάβεις
Σίγουρα ο οργασμός είναι πάντα καλοδεχούμενος, άλλα όταν πρόκειται για τη σύλληψη, στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητος. Σίγουρα βοηθά στη σύσπαση της μήτρας, κάτι που κάνει το σπέρμα να «ταξιδεύει» προς τις σάλπιγγες πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά όμως, εάν αυτό δεν συμβεί, δεν σημαίνει πως οι προσπάθειές σας για να κάνετε ένα μωρό θα πέσουν στο κενό.

Μύθος 2: Με το θηλασμό μπορείς να ελέγξεις τις γόνιμες μέρες σου
Είναι απόλυτα αλήθεια πως ο θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει να σας έρθει πάλι η περίοδος σας, οπότε θα είσαστε και λιγότερο γόνιμη εκείνη την περίοδο, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Οπότε καλύτερα να μη βασιστείτε στο γεγονός πως ενώ θηλάζετε δε μπορείτε να μείνετε έγκυος. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που θα σας δείξουν πως την περίοδο που θηλάζετε έχει μειωθεί η γονιμότητα σας 1) παντελής έλλειψη περιόδου αφού έχετε γεννήσει 2) θηλάζετε το μωρό σε σταθερά διαστήματα τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα και δεν ταΐζετε το μωρό συχνά άλλα φαγητά ή υγρά και 3) το μωρό είναι μικρότερο από 6 μηνών. Παρόλα αυτά όμως, μην ξεχνάτε πως οι νέες μαμάδες ακόμα έχουν 1,2% πιθανότητα να συλλάβουν ενώ θηλάζουν.

Μύθος 3: Αν κρατήσεις τα πόδια σου ψηλά για 20 λεπτά μετά το sex θα σε βοηθήσει να μείνεις έγκυος
Μπορεί η λογική σας να λέει πως η στάση αυτή του σώματος θα βοηθήσει τους «μικρούς κολυμβητές» να βρουν το δρόμο πιο εύκολα και γρήγορα για το ωάριό σας, στην πράξη το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην νιώθετε καθόλου τα πόδια σας μετά από 20 λεπτά! Το σπέρμα είναι προγραμματισμένο να ταξιδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση ανεξάρτητα με τη θέση που έχει το σώμα σας. Και αν αυτό δε σας έπεισε, σκεφτείτε πως όταν ο άντρας εκσπερματίζει στέλνει περίπου 20 έως 80 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ενώ παράλληλα περίπου 2 έως 3 κυβικά εκατοστά της εκσπερμάτισης «μένουν απ’ έξω». Με άλλα λόγια ακόμα κι αν θεωρείτε πως μπορεί αν υπάρχουν «διαρροές» υπάρχει αφθονία υλικού που είναι προγραμματισμένο να βρει το δρόμο του. Ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας μετά το sex σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψει αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μείνετε με τα πόδια στον αέρα.

Μύθος 4: Το αλκοόλ μειώνει τη γονιμότητά
Παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθετε τύψεις εάν πίνετε ένα ή δύο ποτήρια κρασί ή μπύρες ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε, υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτόν το μύθο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να επηρεάσει τη γονιμότητά σας γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ασταθείς κύκλους, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης κάθε μήνα και κάνει σχεδόν αδύνατο να υπολογίσετε τη θερμοκρασία και τις γόνιμες μέρες σας με ακρίβεια. Μην τρομάζετε όμως γιατί αυτό συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις ακραίας κατανάλωσης αλκοόλ. Όσο διατηρείτε τα ποσοστά του αλκοόλ σε φυσιολογικά πλαίσια δεν θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα να μείνετε έγκυος!

Μύθος 5: Ο μόνος τρόπος για να συλλάβεις είναι εάν κάνεις sex σε ιεραποστολική στάση
Σας έχουμε ευχάριστα νέα! Το γεγονός πως προσπαθείτε να συλλάβετε δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να πρωτοτυπήσετε στην κρεβατοκάμαρα σας (ή οπουδήποτε αλλού!). Από τη στιγμή που δε χρησιμοποιείτε καμία μέθοδο αντισύλληψης, η στάση στην οποία κάνετε sex δεν έχει και μεγάλη σημασία. Δοκιμάστε νέες στάσεις και καινούρια μέρη. Διασκεδάστε το χωρίς να σκεφτείτε ότι προσπαθείτε να μείνετε έγκυος! Απλά προσπαθήστε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό γιατί πολλοί ειδικοί θεωρούν πως καταστρέφει το σπέρμα.

Μύθος 6: Εάν παίρνεις αντισυλληπτικά για πολύ καιρό τότε θα καθυστερήσεις να μείνεις έγκυος
Με χαρά μας σας ενημερώνουμε πως η συγκεκριμένη θεωρία κάθε άλλο παρά αληθινή είναι. Οι περισσότεροι μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να ρυθμίζουν τη συχνότητα το κύκλου σας, αλλά όχι και πολύ. Έρευνες έχουν δείξει πως ο κύκλος σας θα πρέπει να επανέλθει σχεδόν αμέσως οπότε να περιμένετε να έχετε ωορρηξία μέσα στις επόμενες εβδομάδες αφού σταματήσετε τα αντισυλληπτικά χάπια. Στην πραγματικότητα μελέτες έχουν δείξει πως μετά από ένα χρόνο διακοπής των αντισυλληπτικών, το 80% των γυναικών που θέλουν να συλλάβουν, τα καταφέρνουν.