babytales.gr on Facebook
γάμος : θηλασμός, θηλασμός και διατροφή, μωρό θηλασμός, γέννα - Τι πρέπει να τρώτε όταν θηλάζετε

Τι πρέπει να τρώτε όταν θηλάζετε

Μπορείτε να τρώτε τα πάντα;

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού Τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  

Οι περισσότερες νέες μαμάδες που αποφασίζουν να θηλάσουν προβληματίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε,από τη μία πλευρά να διατηρηθεί μια επαρκής πρόσληψη για το βρέφος, και από την άλλη να υιοθετήσουν ένα διαιτολογικό πρόγραμμα που θα τις βοηθήσει να χάσουν τα κιλά που απόκτησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διαδικασία του θηλασμού απαιτεί αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης των περισσότερων θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα και αποφυγή διατροφικών πρακτικών που μπορεί να βλάψουν το νεογέννητο.Η ποικιλλία και η ισορροπία είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί επάρκεια θρεπτικών συστατικών τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους. Οι γυναίκες που θηλάζουν καταναλώνουν-κατά μέσο όρο-450 με 1000 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για να παράγουν 500-1200
ml γάλακτος,κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του θηλασμού.

Η συνιστώμενη αύξηση θερμίδων κατά την περίοδο αυτή είναι περίπου 500
Kcal/ημέρα,καθώς περίπου 100-150 Kcal αποδίδονται από τα αποθέματα λίπους της μητέρας που δημιουργήθηκαν στην εγκυμοσύνη.Αν φυσικά η μητέρα είναι παχύσαρκη,οι θερμίδες πρέπει να είναι λιγότερες ενώ κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος καλό θα είναι να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού.Σε κάθε περίπτωση απαγορεύονται αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες καθώς σοβαρή μείωση των θερμίδων,εκτός από την αναποτελεσματικότητά τους,μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την παραγωγή γάλακτος. Ούτως ή άλλως,ακόμα και να μην μειωθεί η ενεργειακή πρόσληψη,η μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους στις γυναίκες που θηλάζουν είναι αναπόφευκτη.

Η αύξηση των θρεπτικών συστατικών πρέπει να καλύπτει όλες τις διατροφικές κατηγορίες.Παρόλο που η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε πρωτείνη είναι ικανοποιητική ακόμα κι αν η διατροφή της μητέρας δεν είναι επαρκής συστήνεται μικρή αύξηση της πρωτεινικής πρόσληψης με στόχο τη διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλό επίπεδο.Αντίθετα,η πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιατμινών είναι απραίτητη καθώς η σύσταση του μητρικού γάλακτος σε λιπαρά καθορίζεται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας. Ανάλογη αύξηση απαιτείται και σε βιταμίνες,μέταλλα και ιχνοστοιχεία που όμως καλύπτεται σε επαρκή βαθμό από την ταυτόχρονη ημερήσια θερμιδική αύξηση.

Τελος,η πρόσληψη άφθονων υγρών είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης της μητέρας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο του θηλασμού. Πιθανό τα βρέφη να “ενοχλούνται” από τρόφιμα με έντονη γεύση(καρυκεύματα) και οσμή(κρεμμύδι,σκόρδο) που έχει καταναλώσει η μητέρα. Εξίσου πιθανό όμως είναι και να
  προσελκύονται από τέτοιου είδους τροφές.Αυτό που χρειάζεται από τη μητέρα είναι προσοχή και παρακολούθηση για τον εντοπισμό και αποκλεισμό των τροφών που επηρεάζουν το βρέφος και “μειώνουν” την όρεξή του.

Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι το αλκοόλ,η καφείνη και το κάπνισμα.Το αλκοόλ εισέρχεται στο μητρικό γάλα μία ώρα μετά την κατανάλωσή του και μειώνει την πρόσληψη από το νεογνό ενώ η καφείνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στο βρέφος και να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου του γάλακτος.Τέλος,το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή γάλακτος και ευρεθιστότητα και μειωμένη πρόσληψη βάρους στο βρέφος.



Μπαστούνης
  Αντώνης-Διαιτολόγος
Υπεύθυνος
Weight free A
γίας Παρασκευής
www.weightfree.gr