babytales.gr on Facebook
γάμος : έγκυος, εγκυμοσύνη, δεύτερο παιδί στην οικογένεια, έγκυος για δεύτερη φορά - Το δεύτερο μωρό στην οικογένεια

Το δεύτερο μωρό στην οικογένεια

Ένα χαρμόσυνο γεγονός για όλους (;)

Απαθανατίστε την εγκυμοσύνη σας
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  

Ο ερχομός ενός δεύτερου μωρού στην οικογένεια είναι ένα ευτυχές γεγονός για όλους! Είναι όμως κάτι παραπάνω από πιθανό πως θα ταράξει και τις ισορροπίες της οικογένειας σας, μέχρι όλα τα μέλη της να συμβιβαστούν και να νιώσουν άνετα με τις νέες συνθήκες. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως το πρώτο σας παιδάκι ίσως περάσει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής μέχρι να δεχτεί τον ερχομό του καινούριου μέλους!

Πώς νιώθει το πρώτο παιδί
Το πρωτότοκο παιδάκι σας, ειδικά εάν είναι μικρό σε ηλικία είναι φυσιολογικό ο εγωκεντρισμός της ηλικίας του με τον ερχομό του νέου μωρού να βάλλεται έντονα! Μέχρι αυτή τη στιγμή το πρώτο σας παιδάκι είχε συνηθίσει να είναι το κέντρο της προσοχής από όλους, όχι μόνο από τους γονείς του αλλά και από τους υπόλοιπους συγγενείς καθώς μέχρι τώρα ήταν το μικρότερο μέλος της οικογένειας. Ξαφνικά χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του καθώς τώρα χάνει αυτή την πλεονεκτική θέση από ένα καινούριο μωρό που θέλοντας και μη τραβάει όλη την προσοχή!

Πώς μπορεί να αντιδράσει το πρώτο παιδί

Το πρώτο σας παιδάκι μέχρι την στιγμή του ερχομού του νέου μωρού απολάμβανε στο έπακρο τα "προνόμια" που απολαμβάνει κάθε μοναχοπαίδι. Δεν μπορεί λοιπόν να χαρεί το ίδιο με εσάς. Η κάθε του αντίδραση και τα συναισθήματα που θα εκδηλώσει έχουν να κάνουν με την ηλικία στην οποία βρίσκεται. Είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει συμπεριφορές μωρού ώστε να προσελκύσει την προσοχή σας, όπως για παράδειγμα νυχτερινή ενούρηση, πιπίλισμα του δακτύλου ή χρήση του μπιμπερό. Είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει βίαιη συμπεριφορά προς τους γονείς, ανυπακοή, κλάμα και έντονη οργή, κλείσιμο στον εαυτό του και άρνηση να πάει σχολείο. Το πιο συχνό φαινόμενο όμως σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι το αίσθημα της ζήλειας που αναπτύσσει το μεγάλο σας παιδί για το νέο μωράκι.

Προετοιμάστε το παιδάκι σας για το ερχομό του νέου μωρού
Για να αποφύγετε τα συναισθήματα ζήλιας που πιθανότατα να αναπτύξει το πρώτο παιδί για το νέο μέλος της οικογένειας είναι να το προετοιμάσετε κατάλληλα για το δεύτερο παιδάκι που έρχεται. Παρουσιάστε την όλη διαδικασία σαν παραμύθι, με απλά λόγια για να το κατανοήσει! Αφήστε το να ακουμπήσει την κοιλιά σας, να αφουγκραστεί το μωρό ή ακόμα και να το νιώσει να κουνιέται ή να κλωτσάει. Δείξτε του "φωτογραφίες" του μωρού που σιγά σιγά μεγαλώνει μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς. Δώστε του ιδέες για το τι μπορεί να κάνει με το νέο του αδελφάκι, όπως να παίζουν παρέα, να το προσέχει και να το φροντίζει! Δημιουργήστε του μια ανυπομονησία για να το γνωρίσει. Προετοιμάστε το για τις μέρες που η μαμά θα λείπει στο μαιευτήριο και για τη μέρα που θα έρθει στο σπίτι με το νέο μέλος της οικογένειας.

Καλωσορίστε το δεύτερο μωρό
Όταν το δεύτερο παιδάκι σας, έρθει στο σπίτι είναι φυσικό να ασχολείστε μαζί του αρκετές ώρες καθώς οι ανάγκες του είναι αυξημένες ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό ειδικά αν η μαμά θηλάζει ή το μωράκι σας δυσκολεύται να κοιμηθεί ή κλαίει υπερβολικά . Μην αφήσετε όμως το πρώτο σας παιδάκι να νιώσει εγκαταλελειμμένο. Ζητήστε του να σας βοηθήσει όταν εσείς φροντίζετε το μωρό. Πείτε του να σας φέρει εκείνο την πάνα όταν αλλάζετε το μωρό η να σας δώσει το σαμπουάν όταν το κάνετε μπάνιο. Εξηγήστε του πως τα ίδια ακριβώς κάνατε όταν ήταν κι εκείνο μωράκι. Παρακαλέστε συγγενείς και φίλους όταν σας επισκέπτονται να μην ρίχνουν όλη τους την προσοχή στο μωρό αλλά να ασχολούνται και με το μεγαλύτερο παιδάκι σας για να μη νιώσει παραγκωνισμένο!

Αυτό που χρειάζεται είναι αρκετή δόση υπομονής και να μην ξεχνάτε πως το πρώτο σας παιδί είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει έτσι. Όταν λοιπόν εκδηλώσει κάποια έντονη συμπεριφορά απέναντι στο μωρό, όπως για παράδειγμα να το χτυπήσει, μη του φωνάξετε και κυρίως μη χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως "Είσαι κακό παιδί", "Δεν σε αγαπάω πια", αλλά μιλήστε του ήρεμα εξηγώντας του πως καταλαβαίνετε πως νιώθει αλλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν επιτρέπεται! Με την πάροδο του χρόνου όλοι θα προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες και σύντομα θα ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΠIΣΩ ΣΤΟ "3ο Τρίμηνο"
1o Τρίμηνο  Το πρώτο τρίμηνο της κύησης
Το νεογέννητο σας  Ο πρώτος χρόνος ζωής
Το νεογέννητο σας  Το πρώτο 24ώρο του μωρού σας
Βαπτίζομαι  Προσκλητήρια Βάπτισης