babytales.gr on Facebook
γάμος : θηλασμός, θηλασμός και διατροφή, μωρό θηλασμός, γέννα - Θηλασμός και Διατροφή

Θηλασμός και Διατροφή

Τι τροφές να αποφύγετε όσο θηλάζετε

Υπερβολικό κλάμα Το δεύτερο μωρό στην οικογένεια
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αλλάξετε πολύ τις διατροφικές σας συνήθειες όσο θηλάζετε. Όλες οι βιταμίνες που λαμβάνετε μεταφέρονται κατευθείαν στο μητρικό σας γάλα φυσικά. Αυτό σημαίνει πως είναι σχεδόν αδύνατον να μη μεταφέρεται τα απαραίτητα συστατικά στο μωράκι σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που θα πρέπει να ελαττώσετε κατά την περίοδο του θηλασμού!

Ψάρι
Δεν χρειάζεται να κόψετε ολοκληρωτικά το ψάρι από τη διατροφή σας όσο θηλάζετε, αλλά πολλοί γιατροί συστήνουν να ελαττώσετε την ποσότητα που λαμβάνετε εξαιτίας της περιεκτικότητας των ψαριών σε υδράργυρο. Δεν μπορείτε όμως να αντέξετε χωρίς ένα νόστιμο σάντουιτς τόνου αραιά και που; Απλά θυμηθείτε ότι οι γιατροί συμβουλεύουν να μην λαμβάνετε παραπάνω από 170gr "λευκού τόνου" (κονσέρβα) την εβδομάδα.

Αλκοόλ
Οι απόψεις όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού (αλλά και της εγκυμοσύνης, και της περιόδου που προσπαθείτε να συλλάβετε) διίστανται. Από τη μία πλευρά πολλοί γιατροί θεωρούν πως δεν πρέπει να πίνετε καθόλου κατά την περίοδο που θηλάζετε. Άλλοι γιατροί δηλώνουν πως 1-2 ποτά την εβδομάδα δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα! Όπως και να έχει, το βασικό είναι πως πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση αλκοόλ που κάνετε. Το γνωρίζατε πως το αλκοόλ μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία παραγωγής μητρικού γάλατος και τα συστατικά του μπορεί να ενοχλήσουν ή ακόμα και να βλάψουν το μωράκι σας; Εάν πίνετε ένα ποτό αραιά και που, τότε φροντίστε να μη θηλάσετε τουλάχιστον για τις επόμενες δυο ώρες.

Καφεΐνη
Ο πρωινός καφές σας δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλά μην το παρακάνετε. Η πολλή καφεΐνη μπορεί να κάνει το μωρό σας ανήσυχο και να του δημιουργήσει προβλήματα ύπνου . Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πίνετε περισσότερο καφέ για να μείνετε ξύπνια, το μωρό σας θα γίνει ακόμα πιο ανήσυχο και θα κοιμάται λιγότερο, εσείς θα χρειαστείτε ακόμα περισσότερο καφέ και ξαφνικά κολλήσατε σε έναν φαύλο κύκλο! Θυμηθείτε πως η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ αλλά και στη σόδα και στα περισσότερα ανθρακούχα ποτά (πχ Coca Cola), καθώς επίσης και στο τσάι. Εμείς σας συμβουλεύουμε πάντα να διαβάζετε τα συστατικά!

Πικάντικα
Παρόλο που η διατροφή σας κατά την περίοδο του θηλασμού δεν χρειάζεται να είναι εντελώς "ήπια", ίσως χρειαστεί να απαρνηθείτε μερικές αγαπημένες σας γεύσεις ιδιαίτερα αν είστε λάτρης των πικάντικων γεύσεων. Τα πολλά μπαχαρικά είναι πιθανό να προκαλέσουν αέρια στο μωράκι σας και να αισθάνεται άβολα..και δεν εννοούμε από ντροπή. Οπότε καλό θα ήταν να διαλέξετε πιο ασφαλείς τροφές που δεν θα περιέχουν για παράδειγμα σκόρδο ή τσίλι. Βέβαια, το κάθε μωρό αντιδρά και διαφορετικά, οπότε εάν παρατηρήσετε πως το μωρό σας δεν ενοχλείται από τις πικάντικες τροφές που καταναλώνετε τότε μπορείτε να τις απολαμβάνετε αραιά και που!

Βιταμίνη C
Ποτέ δεν θα σας συμβουλεύαμε να αποκλείσετε από τη διατροφή σας οποιαδήποτε βιταμίνη, ειδικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί πως η Βιταμίνη C συνδέεται με εξανθήματα στο σώμα του μωρού σας. Παρατηρήστε πως αντιδρά το μωράκι σας όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C, όπως είναι τα πορτοκάλια ή το γκρέιπφρουτ. Δεν χρειάζεται να αποφύγετε εντελώς τη βιταμίνη αυτή αλλά βεβαιωθείτε πως το μωρό σας δεν αντιδρά όταν εσείς καταναλώνετε εσπεριδοειδή.