babytales.gr on Facebook
γάμος : βάπτιση, το μυστήριο της βάπτισης, σύμβολα βάπτισης, συμβολισμός βάπτισης - Τα σύμβολα της βάπτισης

Τα σύμβολα της βάπτισης

και τι σημαίνουν

Μετά τη βάπτιση.. Μέρες που απαγορεύεται η βάπτιση
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
Οργάνωση Βάπτισης | Dream Boutique

Το μυστήριο της βάπτισης όπως άλλωστε και το μυστήριο του γάμου είναι ένα μυστήριο γεμάτο συμβολισμούς. Από τα ρούχα του μωρού, μέχρι το σταυρό και τη λαμπάδα όλα συμβολίζουν κάτι. Το BabyTales τα συγκέντρωσε όλα για εσάς παρακάτω.

Τα ρούχα του νεοφώτιστου
Τα ρούχα που θα φορέσει το μωρό μετά τη βάπτισή του θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την παράδοση λευκά. Κι αυτό γιατί το λευκό συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα και το Άγιο Πνεύμα που λαμβάνει το μωρό κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.


Η λαμπάδα της βάπτισης
Η λαμπάδα όταν ανάβει συμβολίζει το φως που θα έχει πλέον το νεοφώτιστο μωρό ώστε να βλέπει καθαρά το Θεό.


Το λάδι
Με το ίδιο λάδι αλείφει ο ιερέας το μωρό και πριν τη βάπτιση αλλά και ο ανάδοχος κατά την ώρα της βάπτισης. Ο συμβολισμός αυτής της παράδοσης είναι πως το μωρό θα προστατεύεται από εδώ και στο εξής από κάθε δαιμόνιο. Μάλιστα ο ιερέας αλείφει το παιδί στη μύτη (εις οσμήν ευωδίας), στα αυτιά (εις ακοήν πίστεως) και στο στόμα (το στόμα μου λαλήσει σοφίαν).


Η κολυμπήθρα
Η τριπλή κατάδυση του μωρού στην κολυμπήθρα συμβολίζει την τριήμερο ταφή και ανάσταση του Χριστού γιατί αποτελεί συμμετοχή στο θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού. Το νεοφώτιστο μωρό με τη βάπτιση "αφήνει πίσω" του τον παλαιό άνθρωπο και αναγεννιέται.


Το Άγιο Μύρο
Όταν ο ιερέας αλείφει με άγιο Μύρο το μωρό ουσιαστικά ευχαριστεί το Θεό που θέλει να μας σώσει και να μας γεμίσει με τα χαρίσματα του Αγ.Πνεύματος.


Τα μαλλιά στην κολυμπήθρα
Στο τέλος του μυστηρίου ο ιερέας κόβει τρεις μικρές τούφες από τα μαλλιά του μωρού και τα πετάει μέσα στην κολυμπήθρα. Η κίνηση αυτή συμβολίζει την προσφορά στο Θεό για το νεοφώτιστο μικρό.