babytales.gr on Facebook

Το μωρό σας και η κατάθλιψη

πως να ξεπεράσετε την απρόσμενη θλίψη..

Φωτογράφιση νεογέννητου
WTemail it
Για να στείλεις το προεπιλεγμένο υλικό με email βάλε στο πεδίο ΠΡΟΣ όσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιθυμείς, χωρίζοντάς τες με ένα κόμμα. Συμπλήρωσε το μήνυμά σου στο ανάλογο πεδίο και πάτα Send.
ΠΡΟΣ*
ΤΟ EMAIL ΣΟΥ*
ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ
  
baby_fiorello_1254
*Φωτογράφιση Μητρότητας | Fiorello Photography

Σχεδόν 80% των νέων μαμάδων, λίγες μέρες αφού γεννήσουν νοιώθουν μία ξαφνική και απρόσμενη θλίψη και θυμό κυρίως επειδή τα συναισθήματα τους είναι τόσο έντονα και είναι απροετοίμαστες και απογοητευμένες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επιλόχεια κατάθλιψη και είναι φυσιολογικό μία νέα μητέρα να το περάσει.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σας είναι πολύ υψηλά και ξαφνικά μετά τη γέννα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Υπάρχουν ακόμη πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στο συναίσθημα θλίψηςπου μπορεί να νοιώσετε. Η μητρότητα μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ότι φανταζόσασταν, ίσως να μη νοιώσετε αμέσως αυτήν την άμεση σύνδεση με το μωρό σας που πιστεύατε πως θα νοιώσετε ή μπορεί πολύ απλά η εικόνα σας στον καθρέφτη να μην είναι αυτή που είχατε συνηθίσει τόσο καιρό. Κάποιες μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτό το στάδιο είναι:

Βγείτε έξω. Ακόμη και αν είναι απλά για να πάτε στο super market ή να κάνετε μία μικρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Αλλάζοντας παραστάσεις από την καθημερινότητα με το μωρό σας και τις βρώμικες πάνες και ο καθαρός αέρας που θα πάρετε, θα σας βοηθήσει να ανεβείτε ψυχολογικά. Θα καθαρίσει το μυαλό σας και θα μπορέσετε να δείτε τα πράγματα από μία καινούργια οπτική γωνία.

Κάντε ένα μπάνιο και ντυθείτε ακόμη και αν δεν βγείτε έξω. Πλέον όλα όσα θεωρούσατε δεδομένα δεν υπάρχουν!  Μην ανησυχείτε γιατί με τον καιρό θα μπείτε και εσείς και το μωρός σας σε ένα πρόγραμμα και θα επανέλθετε στις παλιές σας συνήθειες. Αλλά για την ώρα κάνοντας έστω και το πιο μικρό πράγμα από την παλιά σας ρουτίνα, θα σας ανεβάσει ψυχολογικά.

Ζητήστε βοήθεια. Από τη μητέρα σας, από την πεθερά σας, από την καλύτερη σας φίλη. Δεν είναι ανάγκη να τους ζητήσετε κάτι υπερβολικό, έστω και μόνο να σας κάνουν παρέα. Το να μιλήσετε και να γελάσετε με κάποιον «μεγάλο» θα σας κάνει να νοιώσετε καλύτερα και θα σας δώσει μία επαφή με τον έξω κόσμο.

Οι περισσότερες νέες μητέρες ξεπερνάνε αυτό το στάδιο μετά από μία με δύο εβδομάδες.Αν το συναίσθημα θλίψης συνεχίσει και γίνει εξουθενωτικό για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας.